Osnivač

Osnivač Krav Mage, Imi Lichtenfeld, rodjen je u Budimpešti 1910 godine.

Odrastao je u Bratislavi, Slovačka. Još kao mlad Imi se počeo baviti širokim spektrom sportova. Prvo se počeo baviti plivanjem, a kasnije i gimnastikom, rvanjem, boksom. Godine 1928 postaje juniorski šampion Slovačke u rvanju. Naredne 1929 godine uzima šampionsku titulu u seniorskoj kategoriji. Iste godine postaje nacionalni šampion u boksu i gimnastici. Vremenom se fokusirao prvenstveno na rvanje, kao takmičar i kao trener.

Sredinom 30-ih godina 20-og veka prilike su se počele menjati u Bratislavi i Evropi. Pojavile su se fašisticke i antisemitske grupe, koje su imale za cilj da proteraju lokalnu jevrejsku zajednicu. Spletom okolnosti Imi postaje vodja grupe mladih jevreja, uglavnom sportista, koja je imala ulogu da spreči napade i zaustavi upade antisemitskih bandi u lokalne jevrejske četvrti.

Zbog svojih aktivnosti i zbog pritiska antisemista na lokalnu vlast, godine 1940 Imi je prinudjen da napusti svoj dom i familiju. Ukrcao se na poslednji brod koji je izmakao iz ruku nacista. Brod je krenuo put Izraela, tada je to bila Palestina. U medjuvremenu Imi napušta brod, i njegov put traje pune 2 godine, kada on najzad stiže u Palestinu. Po dolasku u Palestinu Imi se pridružuje jevrejskom oslobodilačkom pokretu Hagani, koji se borio za osnivanje države Izrael. Godine 1944 on počinje sa fizičkom pripremom boraca kao i sa njihovom obukom u plivanju, rvanju, upotebi i odbrani od noža. Tokom tog perioda Imi je obučavao većinu elitnih jedinica Hagane i Palmacha (udarne snage Hagane i prethodnice specijalnih jedinica IDF-a), uključujući i Pal-Yam kao i veliki broj pripadnika policije. Godine 1948 kada je stvorena država Izrael i kada su oformljene Izraelske Odbrambene Snage IDF, Imi biva postavljen za Glavnog instruktora za fizičku obuku i Krav Magu u IDF-ovoj Školi Borbene Obuke. U IDF-u je služio oko 20 godina, i tokom tog perioda je razvio i uobličio svoj jedinstven metod samoodbrane i golorukog borenja.

Po završetku aktivne službe, Imi počinje da adaptira i modifikuje Krav Magu za potrebe civila. Formira metod tako da odgovara svima – muškarcima i ženama, starima i mladima. Sistem pogodan za bilo koga, kome je metod potreban kako bi zaštitio sopstveni život, ili da preživi napad sa minimumom povreda, bez obzira koja je pozadina napada – kriminalna, nacionalna ili neka druga. Kako bi proširio svoj metod on otvara 2 škole, jednu u Tel Avivu i drugu u Netanyi. Putuje i obučava širom sveta i Izraela. Lično nadgleda i kontroliše trening progres.

 

Na kraju Imi, učitelj, borac i pre svega veliki čovek, umire 9-og januara 1998. godine, dok je kraj njega bio njegov najbolji student i naslednik Eyal Yanilov.

Pogledajte razgovor izmedju Imija i Ejala. Snimak ovog razgovora je sačinjen 1989. godine u Netanji.Naredni snimak je autentičan, na kome možete videti Imi Lichtenfelda i Moše Dayana (tadašnjeg načelnika Generalštaba Izraelskih Odbrambenih Snaga – IDF) tokom jedne od demonstracije Krav Mage u okviru IDF-a. 26 sekundi ovog snimka je istorijski video materijal koji govori o Krav Magi kao autentičnom sistemu obuke u domenu borenja pripadnika IDF-a i dokaz da je Krav Maga bila, jeste i biće jedini sistem obuke borenja svih pripadnika izraelske vojske.