Krav maga kamp

Sve pozitivne utiske sa Krav Maga Kampa 2015 malte ne je nemoguće sročiti u jedan tekst, a da dužina teksta ne prevaziđe granice prihvatljivog. Iz tog razloga više ćemo se fokusirati na sve ono što smo uradili na ovogodišnjem Kampu.

PRVI DAN

Iako je bilo i onih koji su sa nevericom prihvatili informaciju da će svaki radni dan na Kampu počinjati tačno u 07:00 ujutru, već nakon prvih koraka jutarnjeg futinga svima je postalo jasno da ne postoji bolji način da se telo pokrene i razbudi, od laganog trčanja prelepim planinskim stazama Kopaonika.

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, održano je zvanično otvaranje kampa tokom kojeg su se učesnicima predstavili svi instruktori, predstavljen je plan rada i održano je informisanje u vezi sa pitanjem bezbednosti na planini. Kamp je mogao da počne!

Prve lekcije koja su instruktori preneli na učesnike bile su iz oblasti orijentacije u prostoru uz pomoć korišćenja karte i busole. To je nekako bilo i logično da bude prva tema kampa, jer je bilo izuzetno važno da učesnici znaju da se orijentišu u prostoru, pogotovu oni kojima je to bio prvi put da borave na Kopaoniku. Nakon ovoga usledilo je ništa manje važna tema – preživljavanje u prirodi. Kako napraviti sklonište, kako obezbediti vodu, kako zapaliti vatru i kako napraviti improvizovanu zamku – to su bila četiri glavna pitanja na koje su odgovore učesnici dobili od instruktora sa višegodišnjim iskustvom iz ove oblasti. Bilo je i više nego poučno.

Došlo je i vreme za prvi Krav Maga trening. Tema treninga uvek zanimljiva – kako poboljšati udaračke tehnike. Kombinacije su se nizale jedna za drugom, motivacija svih je bila izuzetna! Nakon ručka u popodnevnog odmora, još jedan trening, ali ovaj put pored udaračkog dela, radili su se i sparinzi. Nakon celodnevne akcije, došlo je vreme i za opuštanje kroz vežbe istezanja. Time smo prvi dan uspešno priveli kraju.

DRUGI DAN

Drugi dan kampa obeležilo je više stvari. Da krenemo redom. Prvo je održano predavanje o Gorskoj Službi Spašavanja (GSS) Srbije. Nakon toga su momci iz GSS-a prezentovali opremu koju koriste tokom svojih akcija pružanja pomoći povređenima. Treba im odati veliko priznanje s obzirom da sve rade na dobrovoljnoj osnovi sa samo jednim motivom – da pomognu drugima onda kada je to najpotrebnije, što često zna da bude u vrlo teškim i rizičnim situacijama.

Jedno predavanje je uspešno završeno, moglo je na red da dođe sledeće… i to kakvo! Učesnici kampa imali su izuzetnu čast da im svoja iskustva prenese, ni manje, ni više, nego legenda 63. padobranske brigade, potpukovnik u penziji Vidoje Kovačević. Gotovo da nisu treptali, upijali su svaku reč, jer životno iskustvo koje ovaj čovek ima iza sebe mnoge je ostavilo bez teksta. Kako je to biti vojni padobranac, koliko odricanja to iziskuje, prijateljstva među ovim ljudima i još mnogo toga interesovalo je sve da čuju iz prve ruke. Iako je bilo predviđeno da predavanje traje oko sat vremena, komentar svih bio je da smo mogli do duboko u noć da zađemo i da i dalje ne bi nikome palo teško da pomno sluša potpukovnika Kovačevića.

Ručak. Odmor. Akcija! Pre nego što smo prešli na alpinistiku i još jedan Krav Maga trening, grupa od deset naših kampera uputila se na uzbudljivu vožnju kvadovima po prelepim stazama Kopaonika. Po povratku svi su bili prašnjavi do neprepoznatljivosti, ali osmeh sa lica nisu skidali!

Podeljeni u dve grupe, učesnici su radili alpinistiku na veštačkoj steni kod odmarališta Rtanj i Krav Maga trening u podnožju jedne od ski staza. Prava radna atmosfera. Na veštačkoj steni uz prave savete instruktora svi predviđeni pravci za veranje bili su savladani, dok je Krav Maga grupa učila kako da se odbrani od napada palicom ukoliko se nađu na podu.

Pauza za rotaciju grupa iskorišćena je za verovatno najslađi momenat ovogodišnjeg kampa – KROFNE iz Rtnja! To je bio mali poklon za svakog učesnika od strane Centra za obuku KMG. Krofne neutralisane, moglo se krenuti dalje. Svi su se oprobali na steni i usvojili nova znanja iz Krav Mage, čekala nas je večera, a nakon toga sve samo ne odmor.

Krav Maga trening u uslovima smanjene vidljivosti. Sama lokacija na kojoj je održan trening išla je u prilog tome da sve protekne u odličnoj atmosferi. Iskoristili smo baštu jednog od kafića, koji radi samo u zimskom periodu. Kad su se svi smestili za stolove, prva lekcija je mogla da počne. Kako iskoristiti svoje udaračke sposobnosti u skučenom prostoru, zatim kako se probiti kroz gužvu koja može nastati na mestima na kojima je mnogo ljudi i kako se uspešno odbraniti od pretnje ili napada nožem dok sedimo za klupom, a napadač se nalazi pored nas. Svi su neumorno radili i pokušavali što više znanja da usvoje. Činjenica da je trening završen nešto posle 22:00, a da smo ustali u 07:00 ni jednog trenutka se nije osetila. Može se reći da je u kafiću bila prava Krav Maga žurka!

TREĆI DAN

Svaki dan kampa bio je obeležen nekom od uzbudljivih aktivnosti. Ovaj, treći dan, bio je rezervisan za Air Soft okršaj uz Krav Maga trening. Nakon što je instruktor za Air Soft uputio učesnike u pravilno rukovanje replikama pušaka, oprema je zadužena i ”borba” je mogla da počne. Teren je bio skoro pa idealan i pružao je dosta mesta za skriveno kretanje, zaklon i taktičko nadmudrivanje. Kuglice su letele na sve strane, toliko da je bilo skoro pa nemoguće napraviti fotografije same akcije. To vam dovoljno govori na kom nivou je bio adrenalin kod takmičara.

Dok se jedna grupa kampera oprobala u Air Soft takmičenju, druga grupa je radila Krav Maga trening. Tema ovaj put je bila odbrana od pretnje pištoljem. Kroz trening vrlo detaljno se pristupilo rešenjima ove izuzetno složene situacije. Pored osnovnih tehnika, obrađene su i tehnike kada se napadač nalazi sa strane na bližoj i daljoj distanci. Sve u svemu, vrlo poučan trening.

Po već ustaljeno dinamici usledio je ručak i kraći odmor, a zatim pravac Avantura park u centru Kopaonika kod Konaka. Jedna grupa se oprobala na zip lajnu, dok je druga bila na bob sankama. Glavna diskusija je bila ko je manje kočio u krivini, ne bi li se razvila što veća brzina.

Nakon razmene utisaka iz Avantura parka, već smo bili u redu za žičaru koja nas je izvukla na Pančićev vrh. Pogled za pamćenje, zajedničko fotografisanje, a onda je usledio svojevrsni marš uz kraće pauze kako bi se sa instruktorima podsetili važnih lekcija iz orijentacije u prostoru. Kao šlag na tortu, došla je kiša koja nas nije poštedela poslednjih 15 minuta marša. Činjenica da su ovaj letnji pljusak svi dočekali sa velikim osmehom, dovoljno govori kakvo je bilo raspoloženje na kampu. Vreme povratka smo tako tempirali da po povratku u smeštaj svi imaju dovoljno vremena da se srede za zajedničko druženje na večeri u jednom od restorana u Konacima. Zajednička večera i druženje u više nego prijatnoj atmosferi trajala je sve do ponoći. Trebalo je dobro se odmoriti, jer je zadnji dan kampa bio rezervisan za višeboj.

ČETVRTI DAN

Došao je i taj poslednji dan Krav Maga Kampa 2015. Za kraj smo sačuvali ono najzahtevnije – višeboj. Petočlane ekipe, njih pet ukupno, pripremale su se za start, smišljajući različite taktike kako da ostvare što bolji rezultat za što kraće vreme. Zadatak pred njima nije bio ni malo lak. Trebalo je preći stazu u dužini od 2 km na kojima je bilo niz radnih tačaka, a na svakoj od njih vrednovao se rezultat i vreme ekipa. Prvo na redu je bilo korišćenje karte, tj. pronaći uz pomoć karte narednu radnu tačku i put do nje. Nakon toga usledilo je nošenje ranjenika na nosilima. Zatim je trebalo na kontrlonoj tački upisati šifru koja je kapitenu ekipe bila saopštena pred start trke. Usledila je Krav Maga tačka na kojoj su svih 5 članova ekipe prikazali kako se uz pomoć Krav Mage brane od nekih od napada od naoružanog i nenaoružanog napadača. Posle Krav Mage, kada je umor već uzeo maha, trebalo je biti dovoljno koncentrisan, jer je bacanje bombe zahtevalo smirenost i preciznost kako bi se ostvario što bolji rezultat. Poslednja i fizički najzahtevnija tačka i ujedno cilj višeboja bilo je guranje vojnog terenskog vozila Pinc. Takmičari su davali sve od sebe i nisu se štedeli ni jedne sekunde tokom savladavanja poligona.

Nakon što su sve ekipe uspešno savladale sve radne tačke, usledilo je sabiranje rezultata i proglašavanje pobednike. To je ujedno značilo da je kamp upešno priveden kraju. Preostalo vreme zajedničkog druženja iskoristili smo za razmenu utisaka kako bi smo sledeći kamp učinili još boljim.

Ispred Centra za obuku KMG možemo vam samo poručiti da, ukoliko ste propustili ovaj kamp, sledeći ne smete propustiti…

Vidimo se na Krav Maga Kampu 2016.

Sve fotografije sa ovogodišnjeg Krav Maga Kampa možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici Centra za obuku KMG.